Montaj parchet triplustratificat

Sistemul de montare a parchetului triplustratificat impune utilizarea unor materiale foarte performante: un mortar predozat pe baza de ciment, cu intarire si uscare ultrarapida pentru realizarea sapei de egalizare; nisip de quartz si rasina epoxidica pentru crearea unei bariere de vapori intre sapa de egalizare si sapa auto nivelanta ; o sapa autonivelanta pe baza de ciment cu intarire si uscare ultrarapida pentru corectarea diferentelor de nivel si a planeitatii sapei de egalizare grosiere; un adeziv bicomponent poliuretanic pentru lipirea parchetului, un adeziv acrilic pentru lipirea plintelor.

Materiale si faze de executie la lucrarile de montaj parchet in sistem ultrarapid:

-SAPA DE EGALIZARE
Se realizeaza o sapa de egalizare cu grosimea de aproximativ 4-5 cm cu mortar predozat. Mortarul se amesteca numai cu apa. Sapa poate fi turnata in aderenta sau separata fata de stratul suport, si se poate arma cu plasa metalica sudata sau cu fulgi de polipropilena. Dupa punerea in opera va rezulta o sapa de ciment, cu priza si uscare foarte rapida, cu rezistente la compresiune de 60 N/mmp.
*Este indicat ca suprafata sapei de egalizare, sa se prelucreze printr-o driscuire grosiera pentru a ramane rugoasa. Acest tip de finisare, va creste substantial aderenta sapei autonivelante.

-RASINA EPOXIDICA
Pe sapa de egalizare, dupa dupa uscare, se aplica cu trafaletul, in doua straturi o o rasina epoxidica cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1. La aplicarea celui deal doilea strat se va acoperi prin imprastiere un strat uniform de nisip de quartz pentru realizarea suportului de aderenta a sapei autonivelante Timpul de uscare a unui strat de rasina este de aprox.12 ore in functie de absorbtia stratului suport. Dupa uscarea rasinei se toarna sapa autonivelanta.
*Aplicarea rasinei se va face astfel incat sa nu creeze un film pe suprafata sapei de egalizare. Rasina trebuie sa patrunda in sapa, sa reduca si sa uniformizeze absorbtia de apa.

-SAPA AUTONIVELANTA
Se toarna Europlan Special 975, o sapa autonivelanta pe baza de ciment, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1, marcata CE in conformitate cu norma SR EN 13 813 CT-C30-F7-A2fl. Europlan Special 975 are priza si uscare ultrarapida, se poate turna in grosime de pana la 10 mm pe strat, are un efect autonivelant excelent, se lucreaza usor, iar pentru controlul uniformitatii amestecului are in componenta un pigment de culoare gri , care coloreaza amestecurile preparate. Dupa intarire, daca sapa turnata are o culoare uniforma, fapt ce indica respectarea corecta a cantitatii de apa prevazuta de fisa tehnica, are rezistenta mecanica inalta ajungand dupa uscare la o rezistenta la compresiune de 30 N/mmp.
*Timpul de uscare variaza in functie de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate.

-ADEZIVUL PENTRU PARCHET

Montajul parchetului se face prin lipire pe suprafata sapei autonivelante cu adeziv poliuretanic Euromix PU Extra 145, un adeziv bimonocomponent poliuretanic, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile. Euromix PU Extra 145 este un deziv fara apa, mai fluid si are timp deschis extins. Dupa intarire, adezivul este elastic, asigura o fixare foarte buna parchetului, avand o mare putere de lipire, deci rezistenta la smulgere, testele evidentiind urmatoarele valori de aderenta: lemn pe beton >2,5 N/mmp; lemn pe ceramica >1,8 N/mmp. Acest tip de adeziv se poate folosi pentru parchet masiv, parchet stratificat, parchet triplustratificat, parchet industrial, etc, pe suport absorbant, suport neabsorbant.
*Chiar daca adezivul este flexibil, parchetul se va monta cu rosturi perimetrale de cca. 10 mm fata de pereti.

- ADEZIVUL PENTRU PLINTE
Montarea si lipirea plintelor se face cu un adeziv acrilic. Folosirea adezivului nu exclude, in functie de caz, de marimea si grosimea plintelor si utilizarea cuisoarelor de beton care asigura prinderea mecanica.

-CURATAREA PARCHETULUI
*In cazul in care noua pardoseala se executa din parchet gata lacuit, eventualele urme de adeziv, se sterg din proaspat sau in decurs de 4 ore de la montaj cu detergentul special Bona cleaner

SISTEME PENTRU PARCHET, FORBO
Sistem pentru montaj parchet triplustratificat in sistem ultrarapid.
-realizarea sapei de egalizare cu priza si uscare ultrarapida
-aplicarea amorsei acrilice clasice
-turnare sapa autonivelanta cu uscare ultrarapida
-aplicarea adezivului monocomponent poliuretanic pentru parchet
-montarea parchetului triplustratificat
-adeziv acrilic pentru lipirea plintelor
-montarea plintelor